Работно облекло

Блог

Работен елек през цялата година?!
24 Април 2019

Много работодатели включват работния елек в официалното работно облекло на своите служители. Не са малко и тези, които го прескачат и се доверяват на самите служители да се погрижат за собствения с комфорт, със собствено връхно облекло. Трети, го предоставят само през студените месеци. А каква всъщност е истината за работния елек и нужно ли е присъствието му сред официалния работен аутфит през цялата година?

Истината е, че елекът не е връхно облекло. Сам по себе си, елекът е отделен вид дреха, която е пригодена за запазване температурата на тялото в затворени, но усойни помещения, без опасност от прекалено повишаване на телесната температура и, съответно изпотяване. Бъдейки наясно с приложението на тази уникална дреха, специалистите я привеждат и като част от официалното работно облекло, с цел инвестиране в здравето на служителите. С времето се създава казус, който оспорва задължителното присъствие на работен елек сред официално приетото и предадено работно облекло. Фактите, които се излагат в защита на тази промяна са първичните функции на работния елек като такъв, а именно “претопляне на тялото”. Поради тази причина, той често бива запазен само за зимните месеци като през лятото, персоналът се задоволява единствено с лятно работно облекло. А каква е причината все още да има работодатели, които задължават персонала си да носи работен елек през цялата година?

Летните месеци са силно подценени както от работодателите, така и от служителите. Първо-инстинктивното чувство за самосъхранение подсказва, че при наличието на високи външни темепратури, тялото трябва да се охлажда и няма нужда от претопляне. В следствие на този извод и премахването на работния елек през летните месеци, се установяват настинки сред служителите, най-вече при тези, работещи в закрити помещения.

В процеса на работа, служителят е концентриран в задълженията си и отговорността да пази тялото е “поело” само и единствено работното облекло. При наличие на леко течение, включен климатик или други подобни неблагоприятни условия в помещението, съчетани с много ниската или, съответно прекалено засилената мобилност на служителя, опасността от бърза настинка увеличава процента си мигновено. Поради тази причина наблюдаваме парадокса “масови настинки сред служителите през летни месеци”.

Работодателите, които задължават присъствието на задължителен работен елек целогодишно, са запознати с гореописаната статистика и ние от Фея ЕООД можем гордо да стиснем ръката им за правилното решение, което са взели, защото за здравето на служителите, трябва да се мисли с няколко стъпки напред и един задължителен поглед в миналото.

Към всички останали, които все още не са направили работния елек задължителна част от целогоднишното работно облекло на своите служители:

Свържете се с нас - 0888 44 77 90, за да Ви предоставим най-подходящите и качествени работни елеци за Вашия бизнес!