Работно облекло

Блог

Как да изберете подходящо работно облекло за вашия бизнес?
25 Март 2021

Изборът на работно облекло за вашия екип може да се окаже лесна задача, но повечето хора не обръщат особено внимание на продължителността на времето, което служителите прекарват в униформа и последиците от това. Униформите се носят от специфичен персонал с определена цел, пораждат различни нива на комфорт и трябва да отговарят на индустриалните стандарти, като през цялото време съответстват на наличния ви бюджет. 

В тази публикация ще разгледаме вземането на решения за избора на работно облекло за вашия екип и нещата, които трябва да имате предвид като ръководител, когато избирате униформата на вашия бизнес.

  1. За кого е предназначено облеклото?

Търговците на дребно, обслужващите служители, офис служителите и мениджърите изискват различна униформа за работата, която трябва да носят ежедневно.

Всяко работно облекло помага на служителя да отговори на различни задачи. Въпреки че дизайнът на всички облекла следва да е еднакъв (от обслужващите клиенти до мениджърите в дадена фирма), това не означава, че не трябва да се допитате до служителите си относно това какво е тяхното мнение. Все пак те ще носят дрехите и е важно да се чувстват комфортно в тях. Освен това могат да ви дадат нови идеи как да изберете най-правилно.

  1. Отговаря ли на целта?

При избора на работно облекло внимателно обмислете средата, в която ще работят вашите колеги, както и нейните опасности и задачите, които трябва да бъдат изпълнени от персонала.  Ако униформата е прекалено стегната, тя може да ограничи мобилността на служителя, което затруднява успешно изпълнението на дадена задача. И обратно, ако униформата е твърде разхлабена, тя може да представлява опасност за безопасността, особено при работа с машини или ако става дума за медицинско облекло. Обувките на работното място трябва да са здрави и да не се плъзгат, а външната им част -  дебела.

  1. Постига ли нужното ниво на комфорт?

Удобното работно облекло е резултат от интелигентен дизайн, висококачествени материи и утилитарна цел. Комфортът внушава мотивация и помага да се изгради доверието на служителите както към самите тях, така и към техния работодател. Освен физическия комфорт, служителите трябва да се чувстват емоционално свързани с униформата си. Функцията винаги трябва да дава приоритет пред стила, но си струва да се има предвид, че добре облечените работници обикновено са щастливи служители. И изпълняват задачите си ефективно – с хъс и усмивка.

  1. Отговаря ли на индустриалните стандарти?

При избора на работно облекло следва да се съобразите с изискванията, които сферата налага. Стандартите за безопасност очертават материалите и процедурите, които трябва да се спазват при избора на работно облекло и обувки, и подробно описват тестовете, които трябва да бъдат изпълнени за всяко работно облекло.

  1. Какъв е вашият бюджет?

Имайки предвид всички тези фактори, които допринасят за успеха при избора на подходящо работно облекло, последното нещо, което трябва да вземете предвид, е вашият бюджет. Икономичността е важна, особено за по-малкия бизнес, но трябва да се балансира със сигурността на служителите и имиджа на марката. Никой няма да иска да ви наеме, ако изглеждате небрежен, така че помислете за дългосрочно инвестиране в униформите на вашите служители, като изберете висококачествени материали с висока издръжливост.

Доверете се на Фея ЕООД за качествени работни облекла по ваш вкус.