Работно облекло

Блог

Лични предпазни средства – кратък наръчник
08 Ноември 2019

Лични предпазни средства представляват персонално защитно оборудване, с което се предпазва потребителят, най-често от рискове за здравето или за неговата безопасност по време на работа.

Предпазни каски, ръкавици, защитни очила, костюми и облекло, предпазващи работни обувки, предпазни колани, тапи за уши, защитни средства за уши и много други са само част от възможнисте предпазни средства за лична защита. В дадени ситуации може да се осигури ЛПС за еднократна употреба. За някои сфери на дейност е задължително ежедневното носене на лични предпазни средства и работни обувки: в лаборатории, при излагане на радиация и др.

Към предпазните средства за лична употреба не се включват:

  • работни дрехи или униформи, които не са проектирани да подсигурят здравето или безопасността на работниците;
  • облекла за хигиенни цели;
  • оборудване, използвано за защита по време на пътуване по обществен път (т.е. мотоциклети или велосипедни каски);
  • оборудване, използвано по време на спортни състезания;
  • преносими устройства за откриване и сигнализиране на рискове и неприятности, като значки за откриване на радиация или лични газови детектори.

Защо е важно носенето на лични предпазни средства?

С помощта на личните предпазни средства служителят е защитен от инциденти по време на работа. Това важи с пълна сила при специфични дейности и фактори като висока или ниска температура, опасни течности, газове и други.Работодателите предоставят ЛПС на своите служители, когато съществува риск за здравето и безопасността, който не може да бъде адекватно контролиран с други средства.

При избора на средства за лична защита, имайте предвид следните неща:

  • да са подходящи за рисковете и за работната среда;
  • да се има предвид ергономията, подходящите фактори и да са съвместими с други елементи на ЛПС, ако има такива;
  • да бъдат правилно поддържани и подходящо съхранявани;

За качествени работни и защитни облекла, лични предпазни средства обърнете се към Фея ЕООД – качество с доказан опит! Обадете ни се днес и поръчайте всичко необходимо за Вашите служители.

Очакваме Ви на телефон 0888 44 77 90.