Работно облекло

Блог

Медицинско работно облекло – как да го поддържаме чисто по-дълго?
06 Септември 2019

Всички искаме да останем чисти и спретнати в работата за по-дълго време.

Чистото медицинско работно облекло говори за професионализъм и е важна част от хигиената. Петната по престилката или туниката не само изглеждат зле, но и е възможно да пренасят различни бактерии. Понякога дори да сте опитвали усърдно да ги премахнете, не сте постигнали желания резултат.

Независимо дали сте лекар, медицинска сестра или ветеринар, знаете колко бързо туниките и въобще цялото медицинско работно облекло се измърсява. Добрата новина е, че има начини да се борите с петната ефективно и да поддържате вашите униформи чисти и приветливи по-дълго.

Ето и няколко полезни съвета в тази насока.

При първо пране изперете отделно

Преди да носите своето медицинско работно облекло за първи път, измийте го в студена вода, смесена с половин чаша оцет. Това ще помогне да настроите цвета така, че да може да устои на всякакви твърди средства за отстраняване на петна, които използвате в бъдеще.

Третирайте петното възможно най-бързо

Третирайте локалните петна преди цялостно измиване, възможно най-скоро след появата им. Като правило, измийте всякакви петна на протеинова основа (кръв, повръщано, изпражнения, урина) от тъканта със студена вода, преди да приложите препарат. За петна, които съдържат олио или силно оцветяване, не търкате, тъй като така само ще натисне петното в тъканта и ще му помогне да се разпространи.Измийте възможно най-бързо, след като петното се случи, за да няма време да изсъхне.

Специфични петна и справяне с тях

Кръв: Водородният пероксид разгражда протеините в кръвта, което го прави вашето идеално решение. Просто изсипете директно върху петното и използвайте кърпа или тъкан за разтриване. 

Изплакнете само със студена вода.

Изпражнения, урина и повръщано: Изстържете всяка материя от тъканта, след това накиснете в смес от вода и амоняк, за да разградите петното.

Пот: Нанесете оцет и оставете да кисне. Втрийте леко след това измийте.

Мастило: Втриването на алкохол може да помогне за премахване на непостоянни петна от мастило. Внимавайте само да не размажете, тъй като триенето може да разпространи петното и да го влоши.

Мехлем: Всички петна на лекарствена основа трябва да се третират с топла вода и силно почистващо средство. Сапунът за съдове също работи успешно в тези случаи.

Кафе: Поръсете със сода за хляб, за да поеме колкото се може повече от течността. Третирайте с препарат и измийте с вода.

Правилната грижа за вашето работно облекло ще му осигури дълъг живот.

Като третирате петна възможно най-бързо, можете да поддържате професионален външен вид на работа, без да се налага да сменяте медицинската си униформа на всеки няколко месеца. Но когато Ви се наложи, можете да поръчате от нашите работни облекла с гаранция за качество и създадени изцяло по Ваш вкус.

Очакваме Ви на телефон 0888 44 77 90, защото Фея ЕООД знае от какво имате нужда!