Работно облекло

Блог

Не правете тези 8 неща, когато почиствате работно облекло
16 Юли 2020
Работното облекло е важен елемент от процеса на работа. За него е нужно да отделяме достатъчно време, за да изглежда добре и да го носим по-дълго. Докато повечето дрехи имат инструкции на етикета, свързани с прането и поддържането им, много често не се съобразяваме с тях или не обръщаме внимание на по-фините детайли. Оправдаваме се, че сме натоварен и не може да се отнасяме с всички дрехи еднакво.

Ето 8 класически грешки, свързани с почистването на униформи като работни гащеризони, зимно работно облекло и други.

1. Сушене в сушилнята
Макар сушилнята да е удобен и практичен вариант, това не е така, когато говорим за работната униформа. Сушилнята или по-специално нейната топлина може да накара дрехите ви да се свият, да променят драстично формата си и да изгубят първоначалния си блясък.
Не прибягвайте до нея, особено ако е упоменато на етикета на дрехата, че не е препоръчително.

2. Всичко е пералнята
Не всички дрехи са подходящи за пране в пералнята. Някои от тях трябва да занесем на химическо или да ги почистим на ръка. Силно замърсени и синтетични материи за предпочитане не се слагат в пералнята, защото шансът да се повредят е голям.

3.Пране на високи градуси
Забравете за прането на високи градуси, особено когато говорим за работни гащеризони, ризи, зимно работно облекло и други специфични униформи. Високата температура ще доведе до свиването им и няма да може да ги носите. Затова се препоръчва да ги перете на по-ниска температура. Така поне ще излязат същия размер, а не по-малък.

4. Накисвате за дълъг период
Когато една дреха има петно, то се накисва на мивката с даден разтвор и се изчаква известно време, докато попие. След това се изплаква. Никога не оставяйте накисната дадена дреха за цяло денонощие. Така рискувате да изгубите цвета ѝ. Същото важи и за комбиниране между два цвята ризи или панталони, накиснати заедно. Например, ако са бяла или синя риза,  накисването води до по-тъмния цвят към светлата риза.

5. Избелване на цветни дрехи
Никога не избелвайте нищо, което има цвят в него. Ако трябва да премахнете твърдо петно, единствената цветна риза, на която можете да използвате белина, е бялата. Дори и тогава не е препоръчително, тъй като резността на белината бавно ще изяде тъканта, причинявайки отслабване на плата и похабяване на цялата материя. В случай на сериозно петно, което не може да се махне, просто сменете ризата или униформата.

6. Неправилно гладене
Винаги обръщайте внимание на това от каква материя са изработени вашите работни дрехи и се уверете, че ги гладите правилно.
Например полиестерна пола, гладена на високи градуси като за памучни дрехи, ще се разтопи. Препоръчително е да гладите дрехите си отвътре навън. Така ще предпази външността и няма да има железни следи по дрехите. Използването на качествена ютия и дъска за гладене също е важно.

7. Простирате дрехите си на директна слънчева светлина
Простирането на дрехи на слънце за дълъг период от време води до избледняване на цветовете им. Или ги поставете на сянка, или просто ги обърнете с вътрешната част навън.

8. Химическо чистене на вашите костюми всяка седмица
Химическото почистване е тежък процес и излагането на вашите корпоративни дрехи на това твърде често ще намали живота им. Преценете добре колко често е нужно да го правите в зависимост от замърсяванията.

Търсите качествени работни облекла на добри цени? Доверете се на Фея ЕООД – дългогодишен лидер в производството на зимни работни облекла, работни гащеризони и униформи по ваш вкус. Обадете се още днес и поръчайте на тел. 0888 44 77 90.
Очакваме ви!