Работно облекло

Блог

Как да направим правилния избoр на работно облекло
24 Април 2019

При запълване перата на задълженията си като собственици, често предприемачите вземат прибързани решения в избора на работно облекло за своя персонал. Подобен прибързан избор, често носи със себе си и неприятни, а дори и фатални последствия. Рискът при подборът на подходящо работно облекло не е по-различен.

Има причина, поради която на пазара са затвърдени различни видове работно облекло. Разбира се, една от причините за определен вид разнообразие е възможността всяка фирма да изрази своята идентичност. При изборът на подходящо работно облекло, обаче, красивият външен вид не е единственият фактор, с който трябва да се съобразите.

Ето и чеклистът, който трябва да е до Вас, винаги щом предприемете подбор на работно облекло:

Удобство

Както казахме, външният вид е важен, но ключово място в подбора е удобството. Желателно е да поискате съдействие от самите служители, които ще носят облеклото, тъй като те са хората, които се изправят пред ежедневната работа, с която ще трябва да се справя и самото работно облекло. Какво всъщност означава “удобство”?

За правилно извършване на двигателните дейности, обвързани с работния процес, служителят не трябва да има пречки, още повече, породени от облеклото му. Тук идва моментът да напомним за правилото, което всички прилагат при избор на каквото и да е облекло - спокойно протягане, клякане и завъртане. Щом всички двигателни дейности са извършени безпроблемно, или с други думи, работното облекло осигурява нужната свобода, то можете да зачеркнете “Удобство” от чеклиста, защото сте го изпълнили.

Безопасност

Да, една от най-важните функционалности на работното облекло е високата му степен на безопасност. Внимавайте, в тази подточка влиза и “правилният размер” за всеки служител и за това си има причина. Щом чуете безопасност, обвързана с работно облекло, най-вероятно си представяте пожаробезопасни жилетки и тн. Да, правилно, но не само. Всички видове работно облекло, независимо дали е за хигиенисти, готвачи или пазачи, може да крие в себе си опасности, породени от неправилен размер. Ще ви дадем пример от миналото:

Служител, опериращ на машина е захванал дългия си ръкав на резците на машината и е измъкнал ръката си на косъм. Ако облеклото му е било с подходящ размер, рискът от нараняване щеше да се сведе до минимално ниво.

Изработка

При работното облекло, качествените материали не са лукс, а задължително изискване. Опирайки се на горепосочените фактори, високото качество на изпозлваните материали е “А, Б, В” в нашата сфера. Освен при работно облекло, специализирано за работа с рискови форсмажорни обстоятелства, изискването е от изключително значение и за медицински и други облекла. При избор на правилни материали, се вземат под внимание:

  • Лесна поддръжка - имайки предвид естеството на облеклото, то трябва да притежава способността да запазва качеството си при многократно пране и мачкане, за да може да служи подобаващо на своя собственик.
  • Нежни, хипоалергенни материи - рискът от алергии, породени от грубата и изкуствена материя на работното облекло трябва да бъде заличен на 100%.
  • Дишаща материя - имайки предвид, че облеклото ще бъде използвано за работа, най-често физическа, ние, производителите на работно облекло искаме да позволим на тялото да диша, за да може безпроблемно да извърша работната си дейност. Недишащите материи пораждат изпотяване, повишавне температурата на тялото, което, от своя страна води до непълноценен работен процес.

С този чеклист, ще спестите комплексно:

  • време за тестови период на работното облекло
  • бъдещи проблеми и евентуално, повторно, непланувано закупуване на ново работно облекло

Доверете се на качеството и сигурността, предоставени от Фея ЕООД и се възползвайте от индивидуално брандиране на Вашето ново работно облекло!