Работно облекло

Блог

Предпазни маски за лице – кога и как да ги използваме правилно?
06 Октомври 2020

Напоследък все по-често се налага да използваме предпазни маски за лице, за да защитим себе си и околните от опасни вируси, които се предават по въздушен път. Кога трябва да ги използваме и как ефективно да се пазим в условия на епидемия вкъщи или на работното място?

Според препоръките на специалисти, най-общо, ако сте здрави, трябва да носите маска само ако се грижите за човек със съмнение за вирусна инфекция. Също така е препоръчително да носите маска, ако кашляте или кихате, за да предпазите останалите хора от заразата като това важи вкъщи и навън, дори на работното място. Маските са ефективни само когато се използват в комбинация с добрата лична хигиена, която включва често миене и почистване на ръцете със сапун или дезинфектант на спиртна основа. Това е важно, защото вирусите най-често се предават чрез допир, а голяма част от тях са устойчиви дълго време върху различни повърхности.

За да си гарантирате спокойствие във време на пандемия, най-добре е да носите маски за лице за многократна употреба, която осигурява по-дълготрайна защита. Те са от плат, който може да се пере всеки ден и така удължават живота на артикула.

Кога и как да носите медицински маски за лице, за да се предпазите от зараза?

В случай на зараза или световна пандемия, най-добре е да носите маска, когато излизате навън, особено сред повече хора (при пазаруване, в банката и на други места). Така ще си осигурите спокойствие и сигурност, докато се приберете у дома. Какви предпазни мерки да спазвате при поставяне на маска за лице?

  • Не пипайте лицето си с мръсни ръце. Измийте добре или почистете ръцете си със сапун и вода или с дезинфектант на спиртна основа преди да си сложите маската. Така ще сте сигурни, че са чисти, когато пипате лицето си, за да поставите маската правилно.
  • Покрийте устата и носа с маската и се уверете, че няма пропуснати места.
  • Избягвайте да пипате маската, докато я носите; ако го правите, почистете ръцете си със сапун или с дезинфектант.
  • Задължително сменете маската с нова веднага щом усетите, че е влажна и не я използвайте отново преди да я изперете. Ако е за еднократна употреба – изхвърлете я.
  • При сваляне, отстранете маската отзад (не докосвайте предната част); изхвърлете я веднага в затворен кош; почистете ръцете и със сапун или с дезинфектант.

Ако се нуждаете от маски за лице за многократна употреба за вашето работно място или за лична употреба, разгледайте нашите предложения.

С пожелания за здраве и спокойствие от екипа на ФЕЯ ЕООД.