Работно облекло

Блог

Малко повече за произхода на работния гащеризон
24 Април 2019

Няма човек, който да не е виждал работен гащеризон. Всички сме виждали десетки работници с различни професии и занаяти да разчитат на дрехата по време на работния процес. Във връзка с това е любопитно да разберем – кога и как са били измислени гащеризоните.

Първите доказателства за масово производство на гащеризони са тези, направени от Леви Щраус и Якоб Дейвис през 1890 г. Първите "дънки", които са изобретили, всъщност са гащеризони ("гащеризони" или "панталони"), състоящи се от тиранти, прикрепени към дънкови панталони с копчета, без горна част с нагръдник.

Но защо работните гащеризони са толкова популярни и разпознаваеми?

Всъщност те са били характерна и отличителна дреха за хората от работната класа. Популярността на това облекло нараствало и те станали наистина модерни и популярни през 90-те години, когато гръндж музиката става широко популярна. През това време сред тийнейджърите се забелязва тенденция за обличане с гащеризони с една лента, висяща надолу и фланелена риза, обвързана около кръста им. Неслучайно можете да забележите същото облекло в по-старите филми. По това време такава е била модата и всички по-млади са се старали да се придържат към този тренд.

Ефектът на работния гащеризон върху модата

Разбрахме, че дънките са били открити благодарение на гащеризона. Когато той бива изобретен, хората забелязват, че може да бъде направен на дънки. Дънките са тип панталони, обикновено изработени от деним или друг вид подобна материя. Често терминът "дънки" се отнася до конкретен стил на панталони, наречен "сини дънки". През 1871 г. са патентовани от Яков У. Дейвис и Леви Щраус. Едва няколко години по-късно се стига до масово производство на продукта.

Видно е, че гащеризонът се е превърнал в неразделна част от историята на модата. Поради комфорта и свободата на движение, която предлага дрехата, по-късно той става популярен и като част предпочитана униформа за работа. Не лишавайте вашите служители от доказаните ползи на полугащеризона.

Свържете се с нас на 0888 44 77 90 за да изработим подходящо облекло за вашия бизнес.