Работно облекло

Блог

Работно облекло за готвачи - Готварската Шапка
24 Април 2019

Фея ЕООД е българска фирма предлагаща голямо разнообразие от работно облекло за готвачи.

Нашите продукти са функционални и удобни, за да бъде вашия персонал винаги ефективен.

Нека ви разкажем няколко легенди за възникването на един от основните елементи на работното облекло за готвачи - готварската шапка.

Тя е един от най - интересните елементи от облеклото на готвача. Шапката е отличителен белег. В зависимост от нейната големина или форма, тя показва йерархията в кухнята. Твърди се, че дизайнът и се е формирал още в далечния VII век. Тогава се считало, че готвачите са хора с научни познания, тъй като от едни прости продукти като брашно, вода и сол те сътворявали невероятни ястия. По това време хората с по - задълбочени познания за света са били преследвани, затова и голяма част от тогавашните готвачи намирали сигурност в църквите като се обличали като църковни служители. Те не били Божи служители и се страхували от Божието наказание. Което довело до замяната на свещеническата черна шапка с бяла.

Друга история свързва създаването на готварската шапка с царуването на Хенри VIII. Казва се, че в даден момент той започнал да преследва църковните служители. За да запазят живота си, те се дегизирали като готвачи, но били все още верни на вярата и убежденията си. Поради което към облеклото на готвача добавили шапка. Хенри VIII се споменава още веднъж в историята като владетелят, обезглавил главния си готвач, тъй като намерил косъм в ястието си. Счита се, че заради този пропуск, той разпорежда новия му готвач да носи шапка.

Някои вярват, че употребата на готварската шапка е било по-скоро практически необходимо, отколкото обвързано със символика. В средновековните европейски ресторанти и дворцови кухни е липсвала вентилация в кухненските помещения и точно там са се отделяли големи количества кондензирана пара. Тя спомагала мазнината от ястията да се натрупва на слоеве по тавана на помещението. За да се предпазят от капещата мазнина, готвачите използвали парчета плат, колосани и оформени като цилиндър с торбичка, в която имало парцали които да абсорбират мазнината.

По-късно великият френски готвач - Антоан Карем сметнал, че статута на кухненските работници трябва да се подчертае с шапка. Той преценил, че главните готвачи трябва да носят по-високи шапки а помощниците ниски - подобни на кепе. Това се запазва като правило в изисканите хотели и ресторанти и до днес.

За повече информация относно нашите продукти можете да се свържете с нас на 0888 44 77 90