Работно облекло

Блог

Сигурността на железопътните работници
24 Април 2019

Още от първата железопътна линия в света, открита между Стоктън и Дарлингтън през 1825 г., влакът е неразделна част от съвременното общество. Превозвайки голям брой хора и стоки на големи разстояния при много високи скорости, не е чудно, че железниците изискват огромно количество поддръжка. Както вероятно се досещате, за да бъде поддържано това ниво на тежест, скорост и износване, материалите, използвани в железопътния инженеринг, са едни от най-устойчивите в света. Това също предполага, че железопътните работници и тяхното работно облекло, трябва да бъдат също толкова трайни и надеждни.

Работата по железопътните линии е всеизвестно трудна и натоварваща. Както в България, така и “на запад”, хората, които поддържат мрежата на железниците са ценени заради неуморната им работа и нейното обществено значение.

Естеството на дейността изисква употребата на някои лични предпазни средства (ЛПС), които са необходими, за да предпазят работниците.

Ролята на железопътното работно облекло

Най-важният аспект на железопътното работно облекло е видимостта. Железопътните линии са много опасни места. Високото ниво на опасност предполага, че всеки, който е ангажиран с работа в тази среда, трябва да бъде възможно най-лесно разпознаваем в тъмно и светло. Светлоотразителните якета, жилетки, костюми и тениски са важни за работата по железопътните линии. Обикновено предпочитаната цветова гама е оранжево, въпреки че различните работници, работещи по задание, могат да носят различни цветове.

Тъй като много от проблемите, които възникват при железопътния транспорт, се дължат на лоши климатични условия, работниците често са на разположение и в лошо време. Прекомерния студ, вятър и дъжд могат да причинят проблеми по релсите, и да предизвикат спешна нужда от ремонт. Необходимо е в такива случаи да се осигури топло и водоустойчиво работно облекло, за да бъдат работниците предпазени от тези екстремни условия докато отстранят повредата. Якета и термична екипировка също трябва да бъдат ясно открояващи се за целите на безопасността.

Както споменахме в началото, материалите, влагани в жп линиите, са изключително здрави и издръжливи. Това означава, че твърдите ботуши и ръкавици също са от съществено значение за тези, които работят по линиите. Голяма част от повърхността около коловозите е неравномерна и хлъзгава, така че и доброто сцепление е от съществено значение.

Каските са друг важен елемент от средствата за безопасност, който се изисква по време на ремонт на железопътните мрежи. Подобно на всички лични предпазни средства, каските също имат период на износване. Важно е потребителят да следи кога е време да замени екипировката. Каските ще предпазят работниците от падащи предмети, удари и падания, като често ролята им е животоспасяваща.

Потърсете Фея ЕООД за съвет какво да изберете за Вашата оптимална защита.