Работно облекло

Блог

Облекло за готвачи – интересни факти
24 Април 2019

Може би сте се питали какво е да си готвач. Често си представяме, че готвачът по цял ден опитва вкусотий, има достъп до различни продукти, а ежедневието му е същинско безгрижие. Безспорно, професията е интересна, в ежедневните задължения не липсва творчество, ентусиазъм, но също и кризисни ситуации, напрежение и непредвидимост. В такива ситуации е важно да се запази контрол, да се диша дълбоко и да се осъзнае, че всичко е преходно. Не е без значение и ежедневното облекло за готвачи. С негова помощ те по-лесно влизат в действие, настройват се за предстоящите предизвикателства. Освен че трябва да е удобно предвид дългите часове, прекарани в кухнята, работното облекло за готвачи има определени изисквания. То включва задължителни елементи, които предпазват при екстремни ситуации в кухнята. Например, за предотвратяване на изгаряния задължително се носят затворени обувки. Шапката също е част от ежедневното облекло за готвачи. Нейната функция е свързана с това да предпазва главата и косата, да събира потта и не на последно място – да не влиза косата в съприкосновение с храната. Престилката също е важен елемент от облеклото, без което един готвач не се чувства в свои води.

Интересни факти за облеклото за готвачи, които може би не знаем

Престилката на готвача традиционно е в бял цвят, защото създава усещане за чистота. Освен това така е по-лесно да се поддържа чиста. Днес все повече хора предпочитат цветни престилки в кухнята, защото създават настроение и провокират усмивки. Най-важното за престилката е да предпазва от изгаряния. Затова тя трябва да бъде от подходящи материали, които са лесни за почистване и съхранение за по-дълго. Униформата на готвача (работно облекло за готвачи) се облича, когато той пристигне на работа. Така се гарантира хигиена на работното облекло. Други интересни и важни неща, свързани с работното облекло на готвача, които може би не знаем, са:

 • Престилката и вратовръзката на готвача трябва да се сменят поне веднъж на ден.
 • Шапката и панталоните се сменят веднага щом се замърсят.
 • Униформата не трябва да се носи на обществени места като автобуси и влакове.
 • Униформата трябва да се измие и изглади, преди да се носи отново.
 • Униформата трябва да се носи върху бяло светло бельо.

За обувките на готвача: трябва да бъдат здрави, да осигуряват подкрепа и защита на краката. Носенето на неподходящи обувки в кухнята може да доведе до злополуки или до медицински проблеми с краката по-късно в живота.

Какво представляват подходящите обувки в кухнята:

 • не абсорбират вода или мазнини
 • с подвижна подметка
 • защитават пръстите
 • поддържат глезена
 • осигуряват достатъчно място за краката
 • дишащи, без да запарват
 • лесни за почистване (това важи за всичко, свързано с облеклото на готвача).

За качествено и достъпно облекло за готвачи, потърсете Фея ЕООД – дългогодишен производител на най-добрите работни облекла по Вас вкус. Защото добре облечените готвачи и
работници в кухнята всяват респект и вършат работата си по-добре. Обадете ни се сега на телефон 0888 44 77 90 и поръчайте Вашите работни облекла за готвачи!